Cursus

Cursusnummer: 17V13
Vakgebied: Natuurwetenschappen
Locatie: Tilburg
Seizoen: Voorjaar 2017
Dag: Woensdag

Literatuur:
Cursusboek: Ed Roos: Kanker simpel uitgelegd, Nieuwezijds, Amsterdam, 2013, ISBN 978 90 5712 392 4, € 19,95. 

Tijd: 12:45 - 14:30 uur

Cursusdata: 08-mrt., 15-mrt., 22-mrt., 29-mrt., 05-apr., 12-apr.

Prijs: € 191,00 (6 colleges van 2 x 45 minuten met 15 minuten pauze)

Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie

Opmerkingen: reservedatum inhaalcollege 19 april

Kanker simpel uitgelegd

We krijgen allemaal te maken met kanker, zelf of bij familie of vrienden. Het is dus goed nieuws dat de kennis over de ziekte drastisch is toegenomen, en daardoor nu ook de mogelijkheden voor behandeling. Er zijn echter nog aanzienlijke hindernissen op weg naar volledige genezing. In deze cursus wordt deze nieuwe kennis behandeld, met vermijding van moeilijke woorden en wetenschappelijke termen. Het gaat over het ontstaan van kanker en hoe dit wordt veroorzaakt of beïnvloed door zonlicht en roken, voedsel, seks, hormonen, ontsteking en vele andere factoren.

Kanker is een ziekte van het DNA dat de code bevat voor alle leven. De ziekte wordt veroorzaakt door mutaties, veranderingen in deze code, die sinds kort eenvoudig kan worden gelezen. Daarom weten we nu dat vele tientallen mutaties een belangrijke rol kunnen spelen en daarnaast nog vele honderden kunnen bijdragen aan de eigenschappen van een tumor. Deze mutaties ondermijnen de regulatie van de groei maar ook van veel andere processen. Kanker ontstaat door een combinatie van een aantal mutaties in één cel, maar de combinatie verschilt, zodat elke tumor anders is. Er zijn nu honderden geneesmiddelen gemaakt die precies gericht zijn op de mutaties in de tumoren van individuele patiënten, voor gerichte persoonlijke therapie.

Elke dag ontstaan vele mutaties in onze cellen maar die worden bijna allemaal gerepareerd. In kankercellen is die reparatie ontregeld, met als gevolg steeds nieuwe mutaties, waardoor elke cel in een tumor weer anders is. Soms veroorzaakt een mutatie resistentie tegen de behandeling, waardoor de cel kan uitgroeien tot een resistente tumor. Dit is nog steeds het struikelblok dat volledige genezing vaak verhindert.

Er bestaat immuunafweer tegen sommige tumoren maar die is zwak. Recent is deze afweer op een aantal manieren versterkt. Deze immunotherapie heeft nu spectaculair resultaat, met voor bepaalde vormen van kanker en een deel van de patiënten langdurige overleving en mogelijk volledige genezing.

Al deze elementen zullen worden toegelicht en uitgelegd. Het is wel goed te beseffen dat de docent een celbioloog is en geen arts. De nadruk ligt dus op DNA, eiwitten en het gedrag van cellen en veel minder op klinische aspecten. 

E. Roos

E.  Roos

Doctoraal scheikunde UvA, 1973. Promotie Geneeskunde UvA, 1981. Staflid Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam, 1973 – 2012. Ruim 20 jaar Hoofd van de Sectie Celbiologie.

meer informatie

Toevoegen aan uw brochure

U kunt deze cursus toevoegen aan uw persoonlijke brochure door op de onderstaande knop te klikken. Vervolgens kunt de brochure
downloaden.

Toevoegen aan brochure

Sluiten