Cursus

Cursusnummer: 17T02
Vakgebied: Natuurwetenschappen
Locatie: Tilburg
Seizoen: Voorjaar 2017
Dag: Dinsdag

Literatuur:
De docent stelt de power point presentaties beschikbaar via www.hovobrabant.nl

Tijd: 09.45 - 16.30 uur

Cursusdata: 14-mrt.

Prijs: € 77,00 (inclusief koffie/thee en afsluitend drankje)

Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie

Opmerkingen: Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 21 februari.

Het Higgs deeltje

Zonder het Higgs deeltje is het standaardmodel van de deeltjes fysica niet compleet, omdat niet verklaard wordt waarom deeltjes massa hebben. Dat is wetenschappelijk niet aanvaardbaar. De cursus behandelt wat de eigenschappen van de bekende deeltjes in dit standaardmodel zijn, hoe ze worden samengevoegd tot de materie die we kennen en welke deeltjes ontbreken.

De warmteleer speelt een belangrijke rol in de deeltjesfysica en in de evolutie van het heelal. Begrippen als symmetrie en entropie kunnen niet worden gemist. De natuurkunde kent behoudswetten en achter iedere behoudswet verbergt zich een vorm van symmetrie. Entropie is een vorm van wanorde die alleen maar kan toenemen.

Kort na de oerknal vond er in extreem korte tijd een enorme uitdijing van het heelal plaats. Waarom die zogenaamde inflatie plaatsvond en welke eigenschappen van het heelal met die inflatie verklaard worden, komt op de themadag aan de orde. Waarom is het heelal homogeen en is de wanorde laag? Waarom hebben sterren en Melkwegen op heel grote afstanden precies gelijke eigenschappen als sterren en Melkwegen dichterbij, terwijl ze nooit in contact zijn geweest? Het Higgs veld en deeltje spelen hierbij een hoofdrol. Tevens komen met Higgs de entropie en symmetriebreking op het toneel.

Een ander onderwerp is hoe het Higgs deeltje is gevonden. “Meten is Weten” gaat hier niet helemaal op. Gewone en zelfs elektronenmicroscopen zijn niet sterk genoeg om de subatomaire deeltjes zichtbaar te maken. In de deeltjesbotser in Genève worden met grote kracht kernen van het waterstof atoom op elkaar geschoten. Bij die botsing wordt de botsingsenergie omgezet in materie: er ontstaan nieuwe deeltjes. In die wolk van deeltjes kunnen Higgs deeltjes worden gevonden, waarvan we de eigenschappen uit de theorie kennen. Het daadwerkelijk vinden gebeurt dan via de statistiek. Een korte behandeling van het principe van de ‘botser’ zelf en de twee opsporingsinstrumenten mag niet ontbreken.

Deze themadag is gedeeltelijk een herhaling en actualisering van de gelijknamige cursus in najaar 2013

Dinsdag 14 maart

9.30 – 9.45

Ontvangst met koffie/thee

9.45 – 10.45

Blok 1: Het Standaardmodel van de deeltjesfysica en Higgs

10.45 – 11.00

Koffie/thee-pauze

11.00 – 11.45

Blok 2: Waarschijnlijkheid en onzekerheid, entropie en symmetrie

11.45 – 12.00

Korte pauze

12.00 – 12.45

Blok 3: De Big Bang en het uitdijend heelal

12.45– 13.30

Lunch op eigen gelegenheid

13.30 – 14.30

Blok 4: Inflatiekosmologie, het Higgsveld en kwantum fluctuaties

14.30 – 14.45

Korte pauze

14.45 – 15.30

Blok 4: De Large Hadron Collider, de ATLAS en CMS detectoren

15.30 – 15.45

Koffie/thee-pauze

15.45 – 16.30

Blok 5: Het Higgs Boson, 2012 en 2014

16.30 uur

Afsluitende borrel

Heinz Wanders

Heinz  Wanders

Drs. Heinz Wanders studeerde wiskunde, natuurkunde en electronica aan de KMA in Breda. Na afsluiting van zijn opleiding vervulde hij diverse functies in binnen-  en buitenland bij de Koninklijke Luchtmacht. In 1971 slaagde hij in Leiden voor de onderwijsakte Duits MO-A en van 1972 tot 1977 studeerde hij sociologie in Utrecht en Leiden. Hij verliet de luchtmacht in 1998 en is thans consultant in de wereld van de luchtvaart die hem blijft boeien.

Klik hier voor zijn college 'Wie het kleine niet eert, zal het grote niet kennen' tijdens de Lustrumviering van HOVO Brabant Seniorenacadmie.

meer informatie

Toevoegen aan uw brochure

U kunt deze cursus toevoegen aan uw persoonlijke brochure door op de onderstaande knop te klikken. Vervolgens kunt de brochure
downloaden.

Toevoegen aan brochure

Sluiten