Cursus

Cursusnummer: 17Z01.2
Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
Locatie: Tilburg
Seizoen: Zomer 2017
Dag: Meedere Dagen

Uiterste inschrijfdatum:
10 mei 2017

Literatuur:
Docent stelt lesmateriaal digitaal beschikbaar via www.hovobrabant.nl en deelt papieren hand-outs uit.

Cursusdata: 11-jul., 12-jul., 13-jul., 14-jul.

Prijs: € 395,00 (€ 395,- p.p. op 2-pers.kamer)

Werkvorm: Kunstreis

Opmerkingen: De locaties zijn ruim opgezet, dus wilt u alles goed zien, moet u veel kunnen lopen. Voor meer informatie over de te bezoeken locaties en het hotel, kunt u terecht op de volgende websites: www.documenta14.de;  www.dortmunder-u.de; Hotel: www.deutscher-hof-kassel.de

Kunstreis Documenta 14 (2 persoons kamer)

Wilt u zich verdiepen in een combinatie van de actuele stand van zaken in de hedendaagse kunst en een prachtige natuurrijke omgeving waar het cultureel verleden geconserveerd is in prachtige gebouwen en musea? Dan is deze zomercursus bestaande uit een inleidende collegemiddag en een 3-daagse studiereis een goede keuze. We bezoeken twee parels uit de hedendaagse kunst- en cultuurgeschiedenis: de Documenta 14 in Kassel en het museum voor moderne en hedendaagse kunst Ostwall en de Kunsthal, gevestigd in de voormalige brouwerij Dortmunder U in Dortmund.

De Documenta in Kassel wordt beschouwd als de belangrijkste tentoonstelling van internationale hedendaagse kunst. Het geniet wereldwijde belangstelling. De eerste Documenta werd georganiseerd in 1955 door de kunstenaar en docent Arnold Bode. Na het dictatoriale Nazi-regime moest dit initiatief het Duitse publieke leven herenigen met de internationale moderniteit en met haar eigen mislukte Verlichting.

Documenta 14 zal kunst tonen die volgens artistiek directeur Adam Szymczyk (Polen, 1970) de huidige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Europa en daarbuiten weerspiegelen en uitdagen. Deelnemende kunstenaars behandelen thema’s als klimaatverandering, corruptie en het vluchtelingendrama maar ook ‘easy living’ en andere positieve effecten van ‘global imagination’. Immers, positieve effecten van globalisering in de huidige tijd kunnen met deze 14e editie van de Documenta inzetten op wederzijds respect door wereldwijde verbondenheid, boven chaos, fragmentatie en geweld.

Daarnaast zal deze editie de bezoeker verder inleiden in de hedendaagse kunst uit de afgelopen vijf jaar. De makers streven ernaar om met een goed gepositioneerde vernieuwende en transformerende Documenta 14 een volwaardige opvolger te worden van de vorige edities in de zoektocht naar het voldoen aan haar onderwijsfunctie, een uitgebalanceerde combinatie van intuïtie en intellect.

Voorafgaande aan de meerdaagse excursie vindt er een inleidende studiemiddag plaats aan de universiteit van Tilburg, met vier hoorcolleges van ieder drie kwartier. In de eerste bijeenkomst staat het ontstaan van de Documenta centraal. Wat is haar betekenis in de westerse kunstgeschiedenis? Het tweede college geeft een overzicht van de aard van de kunstwerken die werden en worden geëxposeerd met behulp van een reeks korte beeldpresentaties en documentaires. Ook aan de manier waarop kunstenaars, curatoren en publiek daarin een functie vervullen wordt aandacht besteed. In bijeenkomst drie blikken we vooruit op de Documenta 14. Wat kunnen we verwachten? Wat is de aard van de kunstwerken en kunstprojecten die worden ingebracht? Wat zijn de leidende thema’s die aan bod komen? In een afsluitend vierde college onderzoeken we wat de invloed is van tentoonstellingen als de Documenta op actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. U zult goed geïnformeerd met veel meer plezier en diepgang het fenomeen Documenta kunnen ondergaan en beleven.

Na een verblijf van twee dagen in Kassel zal er op de terugweg onder begeleiding van de docent nog een bezoek worden gebracht aan Museum Ostwall en de kunsthal in Dortmunder U, het centrum voor kunst en creativiteit in Dortmund. De kunstcollectie van Museum Ostwall en de kunsthal omvat schilderijen, beeldhouwwerken, objecten, foto's en een uitgebreide collectie grafiek van het Expressionisme en de klassiek modernen tot de hedendaagse kunststromingen. U krijgt hier een inleiding door de directeur Edwin Jacobs. Daarna kunt u op eigen gelegenheid het terrein van Dortmunder U bezoeken met enkele hand-outs die informatie bevatten over tentoongestelde kunstwerken. Dortmunder U ligt aan de rand van Dortmund en is onderdeel van Duitslands succesvolle culturele herinrichting van het voormalige industriële Ruhrgebied.

Dinsdag 11 juli

12.15 – 13.00

Lunch / Kennismaking

13.00 – 13.45

Blok 1: Ontstaan van de Documenta

13.45 – 13.55

Korte pauze

13.55 – 14.40

Blok 2: Documenta 14, deel 1

14.40 – 14.55

Koffie/thee-pauze

14.55 – 15.40

Blok 3: Documenta 14, deel 2

15.40 – 15.50

Korte pauze

15.50 – 16.35

Blok 4: Moderniteit en actualiteit in de kunst

16.35 uur

Afsluitende borrel

Woensdag 12 juli

07.30 - 08.00

Verzamelen parkeerterrein Universiteit Tilburg + instappen

08.00 – 12.30

Busreis naar Kassel (incl. korte pauze)

12.30

Inchecken hotel + uitreiken entreebewijzen Documenta

Middag

Bezoek Documenta op eigen gelegenheid

Donderdag 13 juli

Hele dag

Bezoek Documenta (open 10 tot 20 uur)

10.30

Korte inleiding bij Friedricianum

12.30

Korte inleiding bij Karlsaue o.v.

14.30

Korte inleiding bij Neue Galerie o.v.

16.30

Korte inleiding bij Hauptbahnhof o.v.

Vrijdag 14 juli

08.45 – 09.00

Uitchecken + vertrek

09.00 – 11.30

Busreis naar museum Ostwall en de Kunsthal in Dortmunder U

12.00 – 12.30

Inleiding Dortmunder U in museum Ostwall door directeur Edwin Jacobs

12.45 – 13.30

Lunch

13.30 – 15.00

Bezoek museum Ostwall, Kunsthal en beeldentuin met begeleidend docent op achtergrond met handouts en open voor vragen

15.00- 17.00

Busreis naar Tilburg

Cora Westerink

Cora  Westerink

Drs. Cora Westerink studeerde af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg in 1990 en aan de Universiteit van Tilburg in Taal en Cultuurwetenschappen in 2002. Naast haar beeldend kunstenaarschap schrijft ze over eigentijdse, geëngageerde kunst en literatuur in opdracht van Nieuwwij en Bibliotheek Midden Brabant, nieuwe stijl.  

Zomerstudiereis Documenta Kassel en Dirtmund: Kunstenaar drs. Cora Westerink verzorgt als vakdocent het inhoudelijke deel tijdens de inleidende collegemiddag en gedurende de reis naar Kassel en Dortmund en bezoekt ter voorbereiding op deze zomercursus vooraf de Documenta en Dortmunder U. 

meer informatie

Shirley Welten

Shirley  Welten

Shirley Welten (cursusbegeleider) heeft zich na haar opleiding aan AKV|St. Joost (autonome beeldende kunst, 2004) gespecialiseerd in installaties en analoge fotografie op groot formaat. Van 2006 tot 2014 is zij werkzaam geweest voor HOVO Brabant Seniorenacademie als bureaumanager en heeft zij verschillende reizen begeleid

meer informatie

Toevoegen aan uw brochure

U kunt deze cursus toevoegen aan uw persoonlijke brochure door op de onderstaande knop te klikken. Vervolgens kunt de brochure
downloaden.

Toevoegen aan brochure

Sluiten