Cursus

Cursusnummer: 17Z06
Vakgebied: Mens en maatschappij
Locatie: Tilburg
Seizoen: Zomer 2017
Dag: Maandag

Uiterste inschrijfdatum:
3 juli 2017

Literatuur:
De docent stelt na afloop een samenvatting van de presentatie beschikbaar via www.hovobrabant.nl 

Tijd: 09:45 tot 16.30 uur

Cursusdata: 17-jul.

Prijs: € 90,00 (inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje)

Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie

Opmerkingen: Deze zomercursus is een geactualiseerde herhaling van 2015 

Van ik naar wij: psychologie van de sociale mens

Psychologie is de wetenschap van gedrag. Tijdens deze zomercursus zullen we kennismaken met de belangrijkste psychologische inzichten met betrekking tot ons sociale gedrag. Zo kijken we naar de evolutionaire ontwikkeling van vele hedendaagse gedragingen en leren we dat veel van ons gedrag een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien. Dat wil zeggen dat in veel omgevingssituaties het juist de subtiel aanwezige sociale elementen zijn die het gedrag beïnvloeden. Om dit gedrag te begrijpen moeten we goed naar ons verleden kijken. En met verleden bedoelen we dan zo’n 150.000 jaar geleden!

Daarnaast is de manier waarop wij naar onze sociale omgeving kijken ook gevormd door onze vroege ervaringen met onze ouders of verzorgers. Die psychologische hechting beïnvloedt in grote mate het soort relaties dat wij aan gaan, hoe stabiel die zijn en hoe wij omgaan met liefde en afwijzing. We gaan zien wat hechting is, hoe hechting bij kinderen plaatsvindt, en hoe stabiel een hechtingsstijl is over een mensenleven heen. Het zal blijken dat vroege kind ervaringen in het omgaan met anderen een blijvende indruk hebben gemaakt en ook het sociale gedrag op volwassen leeftijd nog beïnvloeden.

Tot slot ontdekken we waarom de ander zo’n grote rol speelt in ons eigen leven. We worden blij van aandacht van anderen, we worden er soms zelfs letterlijk (!) warm van en steun krijgen van anderen maakt ons gelukkiger. Sociale steun uit zich op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Hoe komt dit? Wat zegt dit over ons? En welke rol spelen moderne ontwikkelingen als de sociale media hierin? Brengen Facebook en toepassingen als Skype, Facetime of WhatsApp ons dichter bij elkaar of maken ze de wens tot directe, persoonlijke en fysieke communicatie juist minder populair?

Kortom, een zomercursus vol verbinding waarin veel psychologische onderwerpen naadloos samenkomen. Ik is voortaan meervoud! 

Maandag 17 juli

09.30 – 09.45

Ontvangst met koffie/thee

09.45 – 10.45

Blok 1: De evolutionaire oorsprong van gedrag?

10.45 – 11.00

Koffie/thee-pauze

11.00 – 12.30

Blok 2: Natuurlijk, de evolutionaire oorsprong van gedrag!

12.30 – 13.30

Gezamenlijke lunch

13.30 – 14.15

Blok 3: De sociale mens: inleiding

14.15 – 14.30

Korte pauze

14.30 – 15.15

Blok 4: De sociale mens: vervolg

15.15 – 15.30

Koffie/thee-pauze

15.30 – 16.30

Blok 5: Concluderend: wat kunnen we voortaan anders doen?

16.30 uur

Afsluitende borrel

Andreas Wismeijer

Andreas  Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.o

meer informatie

Toevoegen aan uw brochure

U kunt deze cursus toevoegen aan uw persoonlijke brochure door op de onderstaande knop te klikken. Vervolgens kunt de brochure
downloaden.

Toevoegen aan brochure

Sluiten