Leergangen

Wagner en zijn opera's

De conventionele vorm van de opera met aria’s en ensembles vervangt Wagner door een doorlopend muziekdrama te scheppen. Zelf noemt hij zijn opera’s dan ook liever muziekdrama’s, waarin de dramaturgische opbouw belangrijker is dan de oude vormprincipes. De rol van het orkest wordt belangrijk uitgebreid en is vaak symfonisch. Hierdoor schept hij een ononderbroken muzikale stroom waarin personages, ideeën en symbolen worden gekoppeld aan leidmotieven. Om de eenheid te garanderen schrijft Wagner van het begin af aan zijn eigen teksten.

Volgens hem bestrijken zijn werken het hele complex van mens, maatschappij en religie. Voor Wagner is het muziekdrama het kernpunt van de artistieke wereld. Hij voelt zich erfgenaam van de klassieke Duitse poëzie van Goethe en Schiller, en de muziek van Beethoven en Weber. Zijn credo is de ‘Ware kunst te transformeren’. Hiermee plaatst hij zichzelf in het middelpunt.

Wagner was revolutionair op vele gebieden. Hij veranderde de operatraditie, compositiemethode, zangmethode en dirigeren. Voor dit alles had hij een eigen theater en een eigen ‘Festspiele’ nodig. Deze droom realiseerde hij in Bayreuth, met de financiële hulp van koning Ludwig II van Beieren.  

Als mens was hij minder aangenaam; extreem opportunistisch, ijdel, zelfverzekerd, jaloers, antisemitisch en hij leefde boven zijn stand.

In de cursus zal zijn leven en persoon worden belicht, maar vooral zijn muziek zal in het middelpunt van de belangstelling staan. Dit met behulp van veel beeld- en geluidfragmenten.

Leergangopbouw

Cursustitel

Ondertitel

 

Seizoen/jaar

Wagner en zijn opera’s

 

 

Wagner als mens en operahervormer

(Jeugdopera: Die Feen, Das Liebesverbot, Rienzi)

 

Najaar/2016

Idem

 

Wagner en de romantische opera(Der fliegende Holländer, Tannhäuser, Lohengrin)

 

Voorjaar/2017

Idem

 

 

Wagners ‘Bühnenfestspiel’ Der Ring des Nibelungen

 

 

Najaar/2017

Idem

 

 

De operamagiër (Tristan und Isolde, Die Meistersinger von Nürnberg, Parsifal)

 

 

Voorjaar/2018

Sluiten