Leergangen

Kunstgeschiedenis NIEUW

Deze cursus is geschikt als een eerste introductie tot het vakgebied Kunstgeschiedenis of om eerder opgedane kennis op te frissen. In Deel I van deze cursus wordt in grote lijnen de Westerse kunstgeschiedenis chronologisch behandeld vanaf de Oudheid tot het aanbreken van de Renaissance. In Deel II (najaar 2017) wordt de latere kunst behandeld tot aan de hedendaagse kunst. Daarbij worden zowel de schilderkunst en beeldhouwkunst als de architectuur en andere toegepaste kunsten behandeld. U maakt kennis met diverse technieken als kopergravure, bronsgieten, schilderen met olieverf en bouwen met beton.

Er zijn veel verschillende manieren om naar de geschiedenis van de kunst te kijken. Stijlgeschiedenis is een belangrijk onderdeel van deze cursus en u zult dus kennismaken met de belangrijkste stijlperiodes als gotiek en barok en deze leren herkennen. Een interessante vraag die als een rode draad door de cursus loopt, is waarom stijl eigenlijk veranderd.

Daarnaast kijken we naar de voorstellingen van de kunstwerken. U zult veelvoorkomende onderwerpen, bijvoorbeeld Majestas Domini, leren herkennen en deze kunnen koppelen aan de religieuze, politieke of sociale context van de periode en/of de locatie. Soms komen ook heel persoonlijke motivaties van een kunstenaar of een opdrachtgever aan bod.

Cursustitel

Ondertitel

Korte Beschrijving

Seizoen/jaar

Kunstgeschiedenis

 

 

 

 

Kunstgeschiedenis van de oudheid tot de renaissance

Voorjaar 2017

Kunstgeschiedenis

 

 

 

Kunstgeschiedenis van de renaissance tot heden

Najaar 2017

 

Sluiten