Ontwikkeling kent geen leeftijd

Interview met mevrouw ‘t Hoen

Een leven lang leren, iets waar veel mensen bewust mee bezig zijn. En tegenwoordig door velen tot op latere leeftijd. Welke aspecten komen daarbij kijken? ‘Leren op latere leeftijd opent een nieuwe wereld met talloze nieuwe kansen en ideeën.’ vertelt onze gedreven cursist aan de HOVO; mevrouw ’t Hoen.

Waarom HOVO? ‘Lang geleden was ik al bekend met de organisatie, dan hebben we het wel over ongeveer 30 jaar terug. Ik heb toen een aantal jaren cursussen psychologie en zingeving gevolgd. Vorig jaar kwam het ineens in mij op om uit te zoeken of HOVO nog bestond en ik was blij verrast.
In september besloot ik het nog eens te proberen.’ Het werd de filosofische zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen. Mevrouw ’t Hoen geeft aan. ‘Ik was een half uur binnen en ik voelde me weer helemaal op mijn plek, wat heerlijk om hier weer te zijn en te weten dat ik het nog kan!’

De HOVO heeft een ruim aanbod aan cursussen die te volgen zijn. Zo geeft de cursist aan dat haar interesse groeide voor onderwerpen die haar eerst niet aanspraken. Dit kwam door de enthousiaste docenten die inspirerend vertelden.  Zo volgde zij dit jaar de themadagen psychologie door Andreas Wismeijer en wereldgeschiedenis en wereldkwesties door Evert Jan Ouweneel waardoor haar belangstelling voor China werd gewekt. ‘Deze cursussen vergroten mijn wereldbeeld en maken mij nieuwsgierig naar nieuwe en onverwachte onderwerpen’ vertelt mevrouw ’t Hoen. 

Wat maakt blijven leren (ontwikkelen) nou eigenlijk zo belangrijk? ‘Voor mij was het een complete verrassing. Toen ik de HOVO herontdekte ging er een wereld voor mij open. Ik heb altijd van leren gehouden en dit is niet veranderd. Door verschillende factoren werd dat hier en daar verhinderd.
In 2023 toen de HOVO weer in mijn leven kwam realiseerde ik mij, dat ik nog steeds kan doen wat ik vroeger ook altijd graag deed!’

‘Op sociaal vlak heeft de HOVO mij ook veel gebracht’. Vaker horen we dat mensen op latere leeftijd meer behoefte hebben aan sociale contacten, helaas wordt hier niet altijd genoeg naar omgekeken. HOVO biedt op dit vlak nieuwe connecties met gelijkgestemde mensen. Zo vertelt mevrouw ’t Hoen zich te hebben aangemeld bij de studievereniging Sed Vitae en via deze vereniging meegaat op leuke uitstapjes. 

De prioriteit leggen bij het blijven ontwikkelen biedt in veel aspecten positieve gevolgen. Zo geeft onze cursist mevrouw ’t Hoen aan; ‘toen ik weer gestart was met de cursussen heeft dat bij mij veel teweeggebracht wat ik eigenlijk helemaal niet verwacht had nog te gaan meemaken. HOVO is een rol gaan spelen in mijn leven en geeft mij energie en levensvreugde. Ik kijk alweer uit naar de cursus “Wat is kunst?” die ik in het najaar ga volgen.’

Brochures