In memoriam Jana Waarts


Hierbij delen we het droevige bericht dat Jana Waarts op zaterdag 28 september jl. is overleden.

Jana Waarts was jarenlang een vaste waarde binnen het docententeam van HOVO Brabant. Gedurende vele jaren gaf Jana cursussen, themadagen en lezingen over kunstgeschiedenis vanuit de multidisciplinaire studie cultuurwetenschappen. Zij werkte vanuit het idee dat kunst een uitgelezen manier was om tot introspectie, overpeinzingen, empathie en nieuwe inzichten te komen.

In het voorjaar van 2003 startte Jana bij HOVO Brabant met de leergang “Kijken naar Kunst en Cultuur”. Deze leergang heeft zij jarenlang met veel succes gegeven, in eerste instantie op de leslocatie Tilburg en later ook in Breda. Veel HOVO-cursisten gingen onder begeleiding van Jana met haar op reis of op excursie. Na een korte afwezigheid in 2022 was Jana in december 2023 weer van de partij met een fantastische lezing over de kunstenaar Anselm Kiefer. Menig cursist keek alweer uit naar haar cursus “Wat is Kunst?” die zij vanaf november zou gaan verzorgen.

Jana was een bevlogen docent met een enorme kennis van de materie. Zij wist op een vakkundige wijze met de nodige humor kennis uit te dragen en toe te passen op gebeurtenissen uit de actualiteit. Zij wist als geen ander in te zoomen op een kunstwerk en zocht altijd de verdieping in de kunst. Lesgeven over kunst, cultuur en filosofie was haar grote passie.

Cursisten en ook wij als HOVO Brabant gaan Jana zeer missen. Wij wensen haar partner, familie en vrienden heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Brochures